Now reading
Candy Bar – co i jak? Mini poradnik!

Candy Bar – co i jak? Mini poradnik!

Candy Bar to wspaniały pomysł na słodkości na weselu!
Niestety, wydawać by się mogło, że jest bardzo popularny ale w większości wypadków są to ciasta ustawione na paterach i to w zasadzie tyle.
Nie narzucam nikomu, broń boże swojego zdania, ale uważam że naprawdę bardzo dobrą alternatywą jest przygotowanie takiego Candy Baru z prawdziwego zdarzenia – z różnym rodzajem słodkości. Koszt przygotowania jeśli weźmiemy to na siebie, wcale nie jest taki wysoki, a frajda dla mniejszych Gości (żeby nie było starszych też!:)) jest ogromna.

Jakie słodycze umieścić w Candy Barze ?

Różnorodne. I małe. Jestem zwolennikiem ciasteczek, przekąsek na ”jeden kęs”.
Po pierwsze to naprawdę wygodne i zwykle trudno się tym ubrudzić, po drugie (najważniejsze!) można spróbować wielu różnych pyszności niż jeden duży kawałek ciasta.
W Waszym wyborze powinna być różnorodność, tak aby każdy znalazł coś dla siebie – jak to jednak zrobić, aby nie wykupić całego działu ze słodyczami? Mała lista sprawdzonych rozwiązań.

CAKE POPS

Kuleczki uformowane z ciasta, połączonego kremem, oblane czekoladą lub udekorowane masą cukrową. Panuje dowolność w ozdabianiu.
Bardzo polecam Wam takie słodkie, małe ciasteczka- możecie je dopasować do motywu wesela, albo po prostu wybrać takie jakie Wam się najbardziej podobają.
Szczerze mówiąc, zawsze mam problem czy je jeść czy na nie patrzeć – są takie ładne!
Jako nowinkę warto zauważyć, że nie muszą być w kształcie kuli- znalazłam już takie w kształcie motyli i gwiazdek

BABECZKI/MUFFINKI

Propozycja znana i bardzo lubiana- bo kto nie lubi muffinek? Mini ciasta w dowolnych smakach.
Możecie wykorzystać takie ”saute” albo poszaleć z dekoracjami, podciągając je pod motyw wesela.

MAKARONIKI

Coraz bardziej popularny francuski specjał- ciasteczka z białek jaj, cukru pudru i mielonych migdałów.
Przekładane kremami w dowolnym smaku. Często ręcznie malowane, albo podpisywane.
Tak samo jak w przypadku babeczek i cake pops możecie je dowolnie personalizować. Najlepiej prezentują się w większej ilości- ułożone na paterze, albo w formie ”wieży”.

PĄCZKI/DONUTY

Tradycyjne pączki lub amerykańskie donuty z kolorowymi posypkami.
Świetnym pomysłem są też malutkie pączki ponadziewane na ozdobne patyczki- nie dość że pięknie wyglądają to jeszcze łatwiej je zjeść!
Osobiście nie jestem fanką pączków, ale pomysł uważam za świetny i oryginalny.

ŻELKI I PIANKI

Uwielbiam żelki, pianki i wszystkie podobne lepiące się i słodkie przekąski. Dlaczego żelki powinny być w Candy Barze?
Dowolność kolorów, smaków i kształtów na pewno przemawia na ich korzyść 😉 Jeśli dołożycie do tego przezroczyste słoje w ramach przechowywania na barze- dekoracja gotowa.
Może jest to odrobinę ”dziwny” pomysł, ale zaufajcie mi- znajdzie swoich zwolenników.
Żelki najlepiej kupować ”hurtowo” w większych opakowaniach, jeśli dołączycie do waszego słodkiego stołu torebki (ale o tym później) goście będą mogli też zabrać sobie na wynos.

BEZY

Słodkie i ładne – bezy zna każdy. Mogą być klasycznie białe albo kolorowe. Możecie zrobić je sami albo zamówić w cukierni.
Wyglądają dobrze wsypane do słoiczków (w przypadku małych) lub ułożone w piramidki (większe)

LIZAKI

Przysmak z dzieciństwa! Kolorowe, trwałe i bardzo fajnie spełniające rolę dekoracji. W internecie możecie znaleźć pomysły na kulę z lizaków z wykorzystaniem Chupa Chup’s,
ale mi bardziej podobają się takie kolorowe, ręcznie robione lizaki. Są nie tylko ładne ale i smaczne! Sprawdźcie te w Manufakturze Cukierków.

CUKIERKI

tak, to duże zaskoczenie co? 🙂 Cukierki czekoladowe, owocowe, albo miniaturki batoników (jak snickers czy bounty )
Warto też – zwłaszcza jeśli macie gości z innych krajów dorzucić nasze lokalne krówki czy michałki- wierzcie lub nie, ale wysyłałam je swoim znajomym do Szwecji 😉
I tu w ekspozycji bardzo przydadzą wam się duże słoje albo wazony – cukierki bardzo dobrze wyglądają na takiej ekspozycji.

OWOCE

ok, były słodycze pora na coś zdrowszego- świeże owoce! Bardzo lubię, kiedy na weselu oprócz tony ciasta mogę zjeść sobie owoce.
Warto o tym pomyśleć, zwłaszcza latem w sezonie, kiedy owoców jest dużo i są w dobrych cenach.

Co myślicie o takich przysmakach? Oczywiście, to co umieścicie na słodkim stole zależy tylko od Waszych upodobań.

JAK TO ZORGANIZOWAĆ?

Macie do wyboru 2 opcje- albo zamawiacie firmę która załatwi to od ”A do Z” albo podejmujecie wyzwanie i robicie sami.
Przy samodzielnej organizacji należy pamiętać o:

Miejscu na sali weselnej – warto dobrze przemyśleć ustawienie stołu, rozmieszczenie poszczególnych elementów i ustalić to z obsługą sali lub z osobą która bedzie wam pomagała.
Motywie przewodnim – jeśli oczywiście macie taki- uważam że warto aby słodki stół był kolorystycznie zgrany a nie wszystkie kolory tęczy.
Dekoracja Candy Baru– słodycze są kolorowe, warto więc zachować umiar i wszelkie dekoracje podpasować pod motyw wesela.
Szkle-pojemnikach do przechowywania słodyczy
Akcesoria do nakładania- łopatki czy szczypce do łatwego nałożenia sobie słodkości- wszystko możecie kupić w internecie.
Torebki- papierowe ozdobne torebki z podpisami lub bez- do nasypania cukierków czy żelków. Bardzo duży wybór ma PartyMika.
Karteczki do podpisania słodyczy- niby to takie oczywiste, ale lepiej podpisać to co oferujecie Gościom.
W tym celu albo zamawiacie specjalne karteczki (dużo firm z papeterią oferuje podpisywanie candy barów) albo wykorzystujecie np. winietki i opisujecie poszczególne słodkości.

 

 

 

Dodaj komentarz


%d bloggers like this: